Zwangerschapsdiabetes: alles wat je erover moet weten
Zwangerschapsdiabetes is een type diabetes dat zich ontwikkelt tijdens de zwangerschap en meestal na de geboorte van de baby weer verdwijnt. Het komt voor bij ongeveer 5 tot 10% van alle zwangerschappen wereldwijd en kan aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel de moeder als de baby. In dit artikel bespreken we wat zwangerschapsdiabetes is, wat de risicofactoren en symptomen zijn. Daarnaast vertellen we meer over de diagnose, behandeling en preventie.
Wat is zwangerschapsdiabetes?
Deze vorm van diabetes ontstaat wanneer het lichaam van de aanstaande moeder tijdens de zwangerschap niet voldoende insuline produceert om te voldoen aan de extra behoefte van het lichaam. Insuline is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Wanneer er onvoldoende insuline is, stijgt de bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor zowel de moeder als de baby.
Zwangerschapsdiabetes oorzaak
Hoewel elke zwangere vrouw diabetes kan ontwikkelen, zijn er bepaalde risicofactoren die de kans vergroten:
– Overgewicht of obesitas: Vrouwen met een hoge BMI lopen een hoger risico.
– Leeftijd: Vrouwen ouder dan 25 jaar hebben een verhoogd risico.
– Familiegeschiedenis: Een familiegeschiedenis van diabetes type 2 kan het risico vergroten.
– Eerdere zwangerschapsdiabetes: Vrouwen die eerder diabetes tijdens de zwangerschap hebben gehad, hebben een hogere kans om het opnieuw te ontwikkelen.
– Afkomst: Vrouwen van Afro-Amerikaanse, Latijns-Amerikaanse, Aziatische of inheemse afkomst hebben een hoger risico.
Zwangerschapsdiabetes symptomen
Wat zijn de symptomen van zwangerschapsdiabetes? Deze vorm van diabetes vertoont vaak geen opvallende symptomen, maar sommige vrouwen kunnen de volgende symptomen ervaren: veel dorst, veel plassen, vermoeidheid en wazig zien. Daarnaast kan er te veel vruchtwater in de buik zitten en kan het kind veel groter zijn dan normaal op dat moment in de zwangerschap.
Diagnose
Zwangerschapsdiabetes wordt doorgaans tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap gediagnosticeerd door middel van een glucose test, ook orale glucosetolerantietest (OGTT) genoemd. Tijdens deze test moet de zwangere vrouw een suikerhoudende drank consumeren en worden haar bloedglucosewaarden op verschillende tijdstippen gemeten om te zien hoe haar lichaam de suiker verwerkt.
Zwangerschapsdiabetes behandeling
De behandeling van zwangerschapsdiabetes is gericht op het beheren van de bloedsuikerspiegel om complicaties te voorkomen. Dit omvat:
– Zwangerschapsdiabetes dieet: Het volgen van een gezond dieet met een balans van koolhydraten, eiwitten en vetten is essentieel. Suikers moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Laat je indien nodig begeleiden door een diëtist.
– Lichaamsbeweging: Regelmatige lichamelijke activiteit kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren. Uiteraard hoef je niet naar de fitness te gaan met je bolle buik. Een dagelijkse wandeling kan reeds voldoende zijn om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Bovendien is die portie frisse lucht nog gezond ook!
– Medicatie: Sommige vrouwen hebben mogelijk insuline-injecties of orale medicijnen nodig om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
– Regelmatige controle: Regelmatige bezoeken aan de arts zijn cruciaal om de bloedsuikerspiegel en de gezondheid van de baby te controleren.
Complicaties
Is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk voor de baby en moeder? Onbehandelde of slecht beheerde zwangerschapsdiabetes kan leiden tot verschillende complicaties, zoals:
– Grote baby (macrosomie): Dit kan leiden tot een moeilijke bevalling of een keizersnede.
– Vroeggeboorte: Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes hebben een verhoogd risico op vroeggeboorte.
– Lage bloedsuiker (hypoglykemie) bij de baby: Dit kan optreden kort na de geboorte.
– Toegenomen risico op diabetes type 2: Moeders met zwangerschapsdiabetes hebben later in hun leven een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.
Zwangerschapsdiabetes voorkomen
Hoewel diabetes tijdens de zwangerschap niet altijd te voorkomen is, kunnen bepaalde maatregelen het risico verminderen:
– Gezond gewicht behouden: Probeer voor de zwangerschap een gezond gewicht te bereiken en te behouden.
– Gezond eten: Eet gezonde en gevarieerde voeding die rijk is aan vezels, groenten en fruit.
– Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
– Regelmatige medische controle: Laat regelmatig je bloedsuikerspiegel controleren tijdens de zwangerschap.
Diabetes tijdens de zwangerschap is een serieuze aandoening die zorg en aandacht vereist. Door de symptomen te herkennen en de juiste stappen te nemen voor diagnose en behandeling, kunnen aanstaande moeders de gezondheid van zichzelf en hun baby optimaliseren. Het is belangrijk om regelmatig met een arts te overleggen en de aanbevelingen op te volgen om diabetes tijdens de zwangerschap onder controle te houden.
Lees ook:
Waarom is de 20 weken echo zo belangrijk?
Zwangerschapsvergiftiging: hoe herken je het en wat te doen?